2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Falešné matjesy z cukety

Název Množství a jednotka
cuketa 1 kg
velká cibule 1 ks
ocet 400 ml
cukr 4 lžíce
sůl 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Cuketu omyjeme, neloupeme, nakrájíme na menší kostky nebo na tenké plátky, dáme do misky a vydatně osolíme. U velkých cuket můžeme odstranit jadřinec, ale není to nutné. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na proužky, promícháme a necháme hodinu až dvě uležet.
Mezitím si svaříme nálev - do hrnce dáme 1l studené vody, 400ml octa, všechno koření, 4 zarovnané lžíce cukru, 2 zarovnané lžíce soli, necháme přejít varem, odstavíme a necháme vychladnout.
Cukety naskládáme do sklenic, můžeme přidat pár koleček mrkve, zalijeme nálevem, přidáme lžičku kaparů, nahoru lžičku řepkového oleje a zavíčkujeme.
Necháme proležet alespoň půl dne, lépe přes noc. Uzavřené v lednici mi vydržely měsíc (myslím, že by vydržely klidně i mnohem déle, ale snědly se), pokud chceme uchovat déle, můžeme ještě sterilizovat při 80° asi 20 minut, jsou pak ale měkčí.

Tip:
Nálevem můžeme zalít v podstatě jakoukoliv zeleninu, kterou chceme použít jako chuťovku.


Další fotografie
 


RECEPTY

Spaghetti Frutti di mare (špagety s plody moře)

Postup: Špagety dáme vařit v dostatečném množství osolené vody. Na olivovém oleji ve... zobrazit recept

RECEPTY

Kaštanové řezy

Postup: Cukr, máslo a žloutky utřeme, postupně přidáváme kaštanovou mouku a mléko,... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky v kari omáčce

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí nudličky Stroganov

Postup: Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na... zobrazit recept

RECEPTY

Kachní prsa na zázvoru a víně

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...